Βιογραφία Εργογραφία Αφηγήσεις Ταινία "Z" Φωτογραφικό υλικό

 


Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1935 στην Καβάλα.

            Εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Λύκειο Καρυωτάκη. Συνέχισε στη Σχολή Βαλαγιάννη της Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε από το Αμερικάνικο Κολέγιο «Ανατόλια». Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1959 ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη όπου σπούδασε τηλεσκηνοθεσία στο Yale University - Drama School, SRT - School of Radio and Television.

            Εργάσθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ξένες παραγωγές, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος, επιμελητής (Dr) σεναρίων, εισηγητής σεναρίων στην Arte (1990-1993), ερασιτέχνης ηθοποιός, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μετέφρασε έργα των Αντρέ Ζιντ, Τζέημς Μέριλ, Ρεζίς Ντεμπρέ και με την Βάσω Παπαντωνίου Ονορέ ντε Μπαλζάκ.

            Από το 1981 ως το 1984 υπήρξε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην ΕΤ-1 και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων. Από το 1996 ως το 2004 υπήρξε Πρέσβης εκ προσωπικοτήτων της Ελλάδας στην Ουνέσκο και από το 2001 ως το 2005 Πρόεδρος της Εταιρίας Συγγραφέων.

            Το 1961 τιμήθηκε με το Βραβείο των «12» για την τριλογία του «Το Φύλλο. Το πηγάδι. Τ' αγγέλιασμα» και το 1970 με το Διεθνές Βραβείο Meditterraneo. Το 1980 το έργο του «Το Τελευταίο Αντίο» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το οποίο όμως δεν αποδέχτηκε.

            Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών στην έδρα της Φιλολογίας, Ταξιάρχης Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας (1984), Μέλος του Διεθνούς Κοινοβουλίου των Συγγραφέων με έδρα το Στρασβούργο, Μέλος του Δ.Σ. των Γάλλων συγγραφέων ( Maison des Ecrivains. Γαλλία, 1990-1993).

            Ο Βασίλης Βασιλικός είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας μετά τους Καζαντζάκη, Ρίτσο, Καβάφη. Βιβλία του έχουν εκδοθεί και στη γραφή Μπράιγ.
Είναι παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχει μία κόρη.